Τα πιο συχνά και επικίνδυνα σεξουαλικά νοσήματα του καλοκαιριού

 Δραματική αύξηση σε ηλικίες 15 – 24 !!! Τι πρέπει να γνωρίζεται και τι να προσέχετε.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριούκαι οι διακοπές και η χαλάρωση μας ανεβάζουν την διάθεση για νέες σχέσεις και περιπέτειες.

Από την άλλη όμως οι επιστήμονες μας χτυπούν το καμπανάκι για τον μεγάλο κίνδυνο των σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων ΣΜΝ που βρίσκονται σε κατακόρυφη αύξηση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ φτάνουν τα 19,000,000 από τα οποία το 50% αφορά άτομα ηλικίας 15 – 24 ετών.

Στις πρώτες θέσεις  της λίστας είναι τα  εξής ΣΜΝ γονόρροια, σύφιλη και χλαμύδια.

Για την καλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη.

Οι επιστήμονες μας ενημερώνουν

Ότι υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικά είδη ΣΜΝ με 10 από αυτά να είναι τα πιο γνωστά. Στην πλειοψηφία δεν πρόκειται για θανατηφόρα μπορεί όμως να αποδειχτούν επικίνδυνα προκαλώντας πόνο ή στειρότητα.

Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, αλλά ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις και αποβολές. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

Τα 10 πιο συχνά και επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι τα παρακάτω:

1 Βακτηριακή κολπίτιδα: Κατατάσσεται στα ΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λόγω των πιθανών καναλιών μετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνά η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο κατά την ενούρηση, έκκριση κολπικών υγρών και κακοσμία των γεννητικών οργάνων.

2 Τριχομοναδική κολπίτιδα (τριχομονάδωση ή τριχομονίαση): Πρόκειται για μονοκυτταρικό παράσιτο, το οποίο ζει και αναπαράγεται στον κόλπο ή στην ουρήθρα. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν ερεθισμό, τσούξιμο κατά την ενούρηση και έκκριση υγρών.

3 Κονδυλώματα: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Οταν υπάρχουν συμπτώματα, οι συνέπειες για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν: από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.

4 Φθειρίαση του εφηβαίου (ψείρες): Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό στην περιοχή του εφηβαίου, ενώ παρατηρούνται στο παρακείμενο δέρμα μικρές ερυθρές και κυανές κηλίδες, συνέπεια των τσιμπημάτων. Η θεραπεία είναι ίδια με τη φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

5 Χλαμύδια: Οι επιπτώσεις της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιμο κατά την ενούρηση κ.ά.

6 Γονόρροια: Πρόκειται για ακόμη μία βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές -ακόμη και θανατηφόρες- επιπτώσεις, εάν δεν ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στειρότητα.

7 Ερπης: Μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

8 Ηπατίτιδα: Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και C) μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά και το αίμα.

Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως θανατηφόρα προβλήματα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.

9 HIV/AIDS: Η λοίμωξη από τον ιό HIV δεν θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στον θάνατο, γι’ αυτό και είναι το πιο τρομακτικό ΣΜΝ. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ, είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό. Ενας σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HIV.

10 Σύφιλη: Πρόκειται για ακόμα ένα επικίνδυνο ΣΜΝ. Μιμείται πολλά από τα συμπτώματα άλλων ασθενειών κι έτσι η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η σύφιλη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα, όμως, ο ιός επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, στους μυς, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα νεύρα, στα μάτια και στις αρθρώσεις.

Ολα αυτά πυροδοτούνται από μια μικροσκοπική πληγή στα γεννητικά όργανα (συφιλιδικό έλκος), το οποίο μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

Πηγή